Iscurilo 773 milijuna e-mail adresa i 22 milijuna lozinki

Novi skandal s curenjem informacija potresao je internetsku javnost, jer je na MEGA cloud platformi objavljeno 773 milijuna e-mail adresa i skoro 22 milijuna lozinki, što posebno zabrinjava. Ukupno, riječ je o 87GB podataka podijeljenih u 12 tisuća različitih datoteka.

Navodno, sve e-mail adrese i lozinke pristigle su s različitih izvora na internetu i još uvijek se pokušava otkriti kako se sve skupa dogodilo, koji su motivi bili i što će se dalje događati… Sve pomno analizira stručnjak za sigurnost na internetu Troy Hunt, ali zasad nema previše informacija koje su od većeg značaja.

“Zasad mogu reći da su tamo i moji podaci, te da su točni. Prava e-mail adresa i lozinka koje sam koristio prije mnogo godina. Ukratko, ako ste pogođeni ovim curenjem informacija, vaša nekadašnja ili aktualna e-mail adresa i lozinka javno su dostupni svima. Tako da, prema tome se svi mogu jasnije postaviti i osigurati od mogućih napada”, naglasio je Hunt.

Malo nakon što se doznalo za curenje informacija, sve je uklonjeno s MEGA, ali ukoliko bilo koga zanima je li pogođen događajem, može to doznati na Huntovoj web stranici Have I Been Pwned. Sve što trebate jest upisati e-mail adresu ili adrese koje koristite i odmah ćete doznati ako su kompromitirane.

A sve ovo samo dokazuje koliko su informacije na internetu osjetljive i koliko lako se mogu kompromitirati. Zato se poziva korisnike da paze na sebe, ne otvaraju sumnjive e-mail poruke, ne klikaju na sumnjive oglase i ne ostavljaju osjetljive podatke na neprovjerenim web stranicama.

Na tako nešto se konstantno upozorava i najbolja je zaštita otkad postoje hakerski napadi i prijetnje svih vrsti. Jer, u više od tri četvrtine slučajeva korisnici su ti koji svojom greškom dozvoljavaju da im se našteti. Dakle, uz više pažnje, bit će manje napada ove vrste.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/