iPhone 7 bit će najstariji podržani model u iOS-u 13

Apple će prvog tjedna lipnja održati svoj tradicionalni WWDC, developersku konferenciju na kojoj obično predstavljaju novitete u iOS-u, i to onom koji u javnu distribuciju bude pušten nakon 3-4 mjeseca, zajedno s dolaskom novih iPhone-a. I ove bi godine trebalo biti tako pa bismo kroz nekoliko tjedana trebali doznati više o iOS-u 13 koji će u distribuciju ove jeseni, istodobno s iPhone-om 11 (ili XI).

Prve informacije o novom iOS-u govore kako će njegova glavna dizajnerska promjena biti uvođenje dark modea na sistemskoj razini. Od ostalih manjih noviteta, Apple će se navodno fokusirati na dotjerivanje vlastitih aplikacija Health, Books, Notes, Maps, Mail i Reminders, a trebao bi dobiti i vlastitu tipkovnicu “swipe” tipa – pa bi novim iOS-om ova kompanija mogla izravno “napasti” mnoge vanjske aplikacije sličnih namjena.

No, neće svi vlasnici iPhone-a moći uživati u ovim promjenama. Kako se ovih dana doznaje, Apple bi najesen mogao softverski “umiroviti” sve tipove iPhone-a starije od modela 6S i SE.

Tim bi potezom prvi puta istodobno “zastarjele” čak dvije generacije, iPhone 6 (i dakako 6 Plus) izdan u jesen 2014. godine, i njegov nasljednik 6S (i 6S Plus), lansiran 2015. godine. Prekid ažuriranja iOS-a za model SE, pak, značio bi da će na ovaj način “zastarjeti” i jedan model iz 2016. godine.

Prema ovome, iPhone 7 bit će, kako se i ranije mislilo, najstariji podržani model u iOS-u 13 koji bi aktivne nadogradnje trebao dobivati, ako će Apple slijediti svoj dosadašnji ritam, najmanje do jeseni 2020. godine.

Što se tiče iPad-a, govori se kako bi iOS 13 trebao podržavati sve modele novije od do sada podržanih iPad-a mini 2 i iPad-a Air – pa bi iPad mini 3, iPad Air 2, kao i svi iPad-i Pro, trebali moći prihvatiti nadogradnju ove jeseni.

 

Izvor: https://www.bug.hr/