iOS 13 stiže 19. rujna, iPadOS 30. rujna

Apple je početkom ovog tjedna predstavio ovogodišnje iPhone-e. Novi modeli iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max uskoro bi trebali stići u prodaju, na pojedinim tržištima već od 20. rujna, a dan ranije (19. rujna) stići će i službeno izdanje iOS-a 13.

Bez obzira na to koliko hardver novog iPhone-a bio snažan ili ne, bez iOS-a nema nikakvu uporabnu funkciju, već može služiti kao skupi pritiskač papira na stolu. Isti dan novu inačicu iOS-a moći će na svoje mobilne uređaje preuzeti i korisnici starijih iPhone-a i drugih podržanih uređaja. Najstariji model koji će se moći nadograditi na iOS 13 je iPhone 6s koji je stigao, sad već davne, 2015. godine. Budući da je navedeni model prvi iPhone koji je dobio 2 GB RAM-a, razvidno je da novi iOS zahtjeva više RAM-a, kako bi ostao fluidan prilikom izvođenja animacija.

Apple je objavio kako će nadogradnju na iOS 13 dobiti ukupno 14 iPhonea (11 starih i 3 nova), te jedan iPod (iPod touch sedme generacije).

Kad je u pitanju iPadOS, on će stići na samom kraju mjeseca, točnije 30. rujna. Prvi iPadOS podržavat će ukupno 11 uređaja, od najstarijeg iPad-a Air 2 s kraja 2014. pa do najnovijeg 10,2“ iPad-a, predstavljenog početkom ovog tjedna.

Apple je objavio i kako će s iPadOS-om stići i prva nadogradnja za iOS 13, brojčana oznaka bit će 13.1, a donijet će između ostalog i nove značajke na iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max – prostornu svijest za AirDrop koju će omogućiti novi U1 čip. Čip će moći locirati druge uređaje s U1 čipom i time olakšati prijenos podataka između dvaju uređaja. Apple navodi kako će biti dovoljno okrenuti jedan uređaj prema drugom kako bi se poslali podaci, fotografija ili neka druga datoteka.

 

 

Izvor: https://www.bug.hr/