iOS 12 stigao do 75%

Nova 2019. godina za Apple počela je radno. Na službenim stranicama tvrtke objavljeni su najnoviji podaci vezani uz zastupljenost iOS-a na njihovim mobilnim uređajima. Najnovija inačica, iOS 12, odavno je preuzela veliki broj Apple-ovih mobilnih uređaja, pa ne čudi da je tako nastavljeno i u ovoj godini.

Naime, u odnosu na prosinac 2018. godine, kada je pogonio 70% Apple-ovih mobilnih uređaja, iOS 12 je do siječnja 2019. povećao svoj udio za dodatnih 5%. Trenutno se iOS 12 nalazi na 75% aktivnih (i podržanih naravno) iPada, iPoda i iPhonea. Shodno tomu, starije inačice iOS-a, poput jedanaestice i još starije, izgubile su po koji postotak.

Zastupljenost iOS-a 11 pala je u zadnjih mjesec dana s 21% na 17%, a zastupljenost iOS-a 10 i starijih s prosinačkih 7% na siječanjskih 5%. Najveći broj instalacija iOS-a 12 odrađen je na novijim mobilnim uređajima, starosti do četiri godine, ukupno 78%. Vlasnici uređaja starijih od pet godina ostali su na starijim inačicama – iOS 11 pogoni 17% takvih uređaja, a iOS 10 i stariji 7%.

Iako se zastupljenost iOS-a i Androida ne može direktno uspoređivati, zanimljivo je primijetiti kako Android 9.0 Pie ni tijekom prosinca (četiri mjeseca od izdavanja) nije skupio kritičnih 0,1% aktivnih korisnika kako bi se našao na Google-ovom distribucijskom popisu. Možda i je, ali Google trenutno nije u mogućnosti objaviti taj podatak, jer kako navode na svojim stranicama, „rade na održavanju sustava“ koji je zadužen za objavu tih podataka. Čini se kako je kvar popriličan, jer to obećanje na njihovim stranicama stoji već par tjedana, što je terminu „uskoro“ dalo sasvim novo značenje.

Google je na internetsku stranicu posvećenu Androidu Pie slučajno postavio i više nego prigodnu fotografiju koja najbolje opisuje trenutnu situaciju s najnovijom inačicom Androida. Na fotografiji se vidi obitelj u vrijeme doručka, svatko od ukućana je izabrao svoje omiljeno jelo i piće s kojim će započeti dan, što bi moglo sugerirati različite distribucije Androida. Iako je na stolu ponuđeno i jelo nalik piti (Pie), začudo, nitko ju nije odabrao, čak ni otac koji je jedini dobio tanjur, vilicu i nož. On se radije odlučio samo za kavu (ili čaj). Bit će da je otac jedan od 75% korisnika iOS-a 12.

 

Izvor: https://www.bug.hr/