Hakirana hotelska grupacija Marriott, ukradeni podaci pola milijarde gostiju

Svi oni koji su od 2014. godine do danas odsjeli u nekom od hotela američke grupacije Marriott International, sada imaju razloga za zabrinutost – a takvih nije malo. Tijekom velikog hakerskog napada za koji se doznalo, ukradeni su podaci o čak 500 milijuna korisnika usluga ove hotelske grupe, koja uključuje velika imena industrije kao što su Westin, Sheraton, Ritz-Carlton, Le Méridien, te još desetke drugih luksuznih brandova.

Hakeri su, prema prvim informacijama, uspjeli upasti u bazu podataka za rezervacije lanca hotela Starwood u SAD-u. Nakon što su prve informacije o neautoriziranom upadu u sustav dobili početkom rujna, u Marriottu su pokrenuli istragu. Ona je pokazala kako su upadi trajali još od 2014. godine, a nepoznati počinitelj pokradene podatke je čuvao u kriptiranom obliku. Nakon što su ih prije 10-ak dana stručnjaci dekriptirali, otkrili su da je riječ o podacima vezanim uz spomenutih pola milijarde klijenata.

Oni uključuju imena, e-mail adrese, brojeve putovnica, datume rođenja, spol, kao i podatke o rezervacijama smještaja. U nekim slučajevima pokradeni su i podaci o kreditnim karticama, koji mogu žrtvama donijeti značajnije probleme. Iako su isti bili zaštićeni AES-128 enkripcijom, u Marriottu ne mogu biti sigurni da im nisu ukradeni i ključevi za dekriptiranje.

Svi korisnici koji su zahvaćeni ovim hakiranjem bit će obaviješteni putem e-maila u narednim danima, objavili su iz grupacije.

 

Izvor: https://www.bug.hr/