Edge na Chromiumu dostupan za preuzimanje

Microsoft je, sukladno najavama, u javnost jučer pustio prvu stabilnu verziju svojeg preglednika Edge, izrađenoga “od nule” i zasnovanoga na open source platformi Chromium. Novi preglednik dostupan je u finalnoj inačici za Windowse 10, macOS, iOS i Android, a sve se ove verzije mogu pronaći na službenim stranicama.

Po instalaciji, zahvaljujući Chromium temeljima, novi Edge omogućava uvoz svih postavki, lozinki, bookmarka, najčešće posjećenih stranica, kao i sinkronizaciju s aktivnim računom u Chrome-u. Ovo bi trebalo olakšati prelazak s Google-ovog, inače najpopularnijeg preglednika na svijetu, onima koji se odluče svoje povjerenje pokloniti Microsoftu.

U slučaju da se za default-nu tražilicu, umjesto Google-a, korisnici odluče za Bing, Microsoft im je pripremio i program nagrađivanja kroz koji će moći zaraditi razne poklon-kartice, nagrade ili donacije za dobrotvorne organizacije.

Osim na privlačenje Chrome-ovih korisnika, Microsoft ovim preglednikom stavlja fokus na privatnost, sigurnost, brzinu surfanja i kontrolu nad praćenjem putem kolačića. Također se diče i svojim naporom u olakšavanju rada poslovnim korisnicima, stvaranju intuitivnih skupova stranica (Collections), nekoliko prilagodljivih početnih ekrana i općenito orijentiranošću prema korisničkim preferencijama.

 

Izvor: https://www.bug.hr/