Dubai dobiva prvu zgradu ispisanu 3D pisačem

Kao i u mnogim drugim tehnologijama, Dubai se kao arapska prijestolnica biznisa i turizma i u ovom području želi postaviti kao lider, pa su ovih dana najavili ambiciozan projekt 3D ispisa cijele jedne manje poslovne zgrade.

Riječ je o građevini s jednom etažom površine 185 m2, koja će iti ispisana uz pomoć 6 metara visokog 3D pisača kineske kompanije Winsun. Pisač će od nekoliko različitih materijala (betona, plastike, fiberglasa…) izraditi kompletnu građevinu, zajedno s namještajem i ostalim elementima interijera, u razdoblju od nekoliko tjedana. Troškovi radne snage pri ovom će projektu biti za 50-80% manji nego da se gradi klasičnim postupcima, a i količina industrijskog otpada bit će smanjena za 30-60%, kažu iz Nacionalne komisije za inovacije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ova revolucionarna zgrada bit će smještena u samom središtu Dubaija, a u njoj će se, među ostalim, naći i izložba posvećena tehnologiji 3D ispisa. Ovaj projekt dio je većeg projekta nazvanog “Muzej budućnosti”, pokrenutog u ožujku.

Izvor: Bug.hr