Diljem Europe hakirana superračunala i upogonjena za rudarenje kriptovaluta

Hakeri su uspjeli hakirati super računala diljem Europe i to djeluje kao najveće postignuće u svijetu kibernetičkog kriminala, jer djelovalo je kao da te moćne uređaje ipak nije lako, ili uopće nije, moguće hakirati. Ali, dogodilo se. I to za potrebe rudarenja kriptovaluta.

Zapravo, tako nešto je “sveti gral” svakog hakera s obzirom da super računala posjeduju moć koja je u tisućama puta iznad one koju posjeduju kućna računala, ma koliko god bila moćna. Nažalost po hakere, rudarenje nije predugo potrajalo i računala su ugašena, te “maknuta s mreže”, ali dokazano je da su ranjiva.

Ukupno je riječ o njih desetak i to u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj. Hakeri su pritom učinili identičnu vrstu napada – iskoristili su SSH (Secure Shell) konekciju kojom se akademici na daljinu prijavljuju u sustav. Ukratko, hakeri su došli do podataka jednog od akademika i na taj način “upali” u sustav.

Dakle, ponovno je ljudski faktor odgovoran za propust, ali radi se na ispravljanju ranjivosti i podiže se razina svijesti kod svih koji pristupaju super računalima. Naravno, sad će hakeri diljem svijeta pokušati učiniti isto, bilo iz želje da se okoriste u financijskom smislu, bilo da se proslave jer su postigli nešto toliko veliko.

A zašto je to toliko veliko, može se zaključiti prema samim brojkama. Naime, performanse su im iznimne, mjere se u petaflopsima, ali to može biti nejasno. Dakle, FLOP znači “floating point operations per second”, te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, ili jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Jedan petaflop odgovara brzini od bilijardu kalkulacija u sekundi ili 10^15. Primjerice, standardna kućna računala mogu obraditi oko pet do sto gigaflopsa u sekundi, što znači da su tisuću puta slabija od najmoćnijeg računala na svijetu. Cijene tih “monstruma” kreću se u desecima i stotinama milijuna američkih dolara.

 

Izvor: https://www.ictbusiness.info/