Cortana zaobilazila lozinke i surfala internetom na zaključanim računalima

Pametni asistenti koji su dio razvoja tehnologije vezane uz umjetnu inteligenciju (AI) dio su asortimana svake najjače kompanije na svijetu vezane uz pametne telefone, računala, operativne sustave… Pa tako imamo trenutno Siri, Google Assistant, Alexu, Cortanu, Bixby… Lista se samo produljuje.

Mogućnosti su im većinom identične, uz pokoju značajku koja može biti presudna korisniku. I tu dolazimo do Microsofta, koji je uspio uvođenjem jedne mogućnosti zapravo ugroziti sigurnost vlasnika računala na više nego zanimljiv način. Jer, njegova Cortana odnedavno može raditi i kad je uređaj zaključan te se vidi samo “lock screen”.

Nije to nikakav novitet, Siri i Google Assistant nude nešto slično, ali podosta limitirano s obzirom da zaključani uređaj ipak ima svoje značenje. Ne i za Cortanu, kojoj se može davati naredbe kao da je računalo u normalnom pogonu, što stvarno nema smisla. Primjerice, kažete Cortani da posjeti neku web stranicu i ona to učini, ali zbog zaključanog računala nemoguće ju je vidjeti.

Greška koja je nevjerojatna i izaziva malo smijeha, ali nije nimalo bezazlena jer je moguće na taj način kazati Cortani da posjeti sumnjive web stranice, na kojima se nudi preuzimanje malware-a i on se automatski preuzima te instalira. Nakon toga, računalo je pod kontrolom onoga koji je želio da se malware preuzme.

Nevjerojatno je da lozinke ne pomažu ni na koji način u ovom apsurdnom slučaju, a još je nevjerojatnije da Microsoft zna za problem, ali ga nije riješio. Odnosno, naveo je da jest, ali zapravo nije. Dakle, Microsoft navodi da Cortana reagira samo na glas vlasnika računala, ali to se odavno probilo i ne predstavlja znalcima prepreku.

Osim toga, Microsoft navodi da umjesto otvaranja web stranica direktno, po novom se svaki upit preusmjerava na tražilicu Bing, ali ni to ne pomaže jer Cortana zapravo i dalje reagira na naredbu…

 

Izvor: http://www.ictbusiness.info