April 2018 Update ne voli pojedine Intel-ove SSD-ove

Kao što je poznato, Microsoft je zadnjeg dana mjeseca travnja pustio u opticaj novu veliku nadogradnju Windowsa 10 – April 2018 Update. Po običaju, nisu svi korisnici odmah imali priliku nadograditi svoja računala na noviju inačicu, već je Microsoft istu puštao u etapama.

A sad, problemi. Dio korisnika prijavili su kako su tijekom ili nakon instalacije travanjske nadogradnje imali problema s učestalim „rušenjima“ ili resetiranjem računala. U potonjem slučaju, računala bi često umjesto Windowsa učitala BIOS (UEFI). Kako se pokazalo na kraju, na ove probleme su naišli korisnici koji u svojim računalima imaju određene Intel-ove SSD-e.

Microsoft je uskoro pogođenim računalima onemogućio instalaciju travanjske nadogradnje, ali istovremeno nije naveo koji su Intel-ovi SSD-ovi problematični. Taj propust je ispravio koji dan kasnije, objavivši kako je riječ o Intel-ovim SSD-ovima iz serija SSD 600p i SSD Pro 6000p.

I tu dolazimo do problema na kojeg je naišao i autor ovog teksta – nakon prisilne nadogradnje, autorov prijenosnik (Swift 3) koji ima Intelov 600p SSD ponekad se iz čista mira zna ugasiti sam od sebe. Najčešće za vrijeme rada u Wordu (Office 365), što nije bio slučaj do instalacije travanjske nadogradnje.

Službena Microsoft-ova preporuka korisnicima koji su naišli na ove ili slične probleme je povratak na stariju inačicu Windowsa 10 – 1709, dok se navedeni problemi ne riješe. Točan datum kada će se to dogoditi nije objavljen, već samo okvirni termin – u bližoj budućnosti.

 

Izvor: https://www.bug.hr/