Apple zabranio aplikacije koje su skeniranjem otiska prsta potkradale korisnike

Mobilne aplikacije naziva Fitness Balance i Calories Tracker, koje su se mogle preuzeti putem Apple-ovog App Store-a, uklonjene su iz navedene trgovine. Korisnici na Redditu su se javno žalili na njih i navodili kako ih su ih “opljačkale” za 100, odnosno 119 dolara, pa je Apple reagirao i protekloga vikenda uklonio obje aplikacije. U međuvremenu se doznalo i kako je prevara funkcionirala.

Ove su aplikacije navodno trebale biti namijenjene za praćenje kalorija, vježbanje, izračunavanje i praćenje tjelesne mase, praćenje unosa kalorija i slično – općenito, za poboljšanje zdravlja korisnika. Odmah po instalaciji i pokretanju aplikacija one su od korisnika iPhone-a tražile da skenira otisak prsta putem Touch ID senzora, navodeći kako će mu po skeniranju dati više podataka i početi s radom.

Touch ID je kod Apple-a primarno namijenjen zaštiti podataka, a otisci prstiju se, osim za enkripciju svih podataka na uređaju, koriste i za autorizaciju plaćanja. Upravo ovu potonju činjenicu autori spornih aplikacija iskoristili su i, ne obavještavajući korisnike da otiske tom prilikom skeniraju za plaćanje, naplatili im velike iznose “pretplata” na aplikacije. Onima koji su s App Store-om povezali brojeve kreditnih kartica i na ovaj način autorizirali plaćanje, isto je odmah i provedeno.

Obavezna obavijest o naplati prikazana je u “pop-up” prozoru na tek dvije sekunde. Prevareni korisnici trebali bi od Apple-a dobiti povrat novca. Čak i oni koji nisu nasjeli na ovu prevaru, trebali bi znati da moraju paziti koje aplikacije skidaju i kako ih koriste, a vlasnici iPhone-a X mogu uključiti i opciju “Double Click to Pay“, koja će za autorizaciju plaćanja tražiti dodatnu potvrdu pritiskom na fizičku tipku uređaja.

 

Izvor: https://www.bug.hr/