3D ispis pomogao pacijentu u Rijeci

Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijekaprvi je put u Hrvatskoj u vratnu kralježnicu postavljen umjetni kralježak od akrilata izrađen uz pomoć tehnologije 3D ispisa, prenosi riječki Novi list. Operaciji je prethodila suradnja sFakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, uz pomoć čijeg softvera su obrađeni digitalni podaci dobiveni CT snimkom vratne kralježnice. Na temelju ove rekonstrukcije liječnici su odredili dio kosti koji će biti uklonjen.

 

Nakon toga inženjeri su tehnikom aditivne proizvodnje (3D ispisa) izradili kalup. U taj je kalup tijekom operacije saliven usadak od akrilata, koji savršeno odgovara situaciji tog pacijenta. Obično sličan usadak od titana može koštati i do 10 puta više od ovakvog, 3D ispisom izrađenog komada, a nova tehnologija olakšava i proces postoperativnog liječenja, kažu iz riječkog KBC-a.

 

Nije nam poznato niti iz literature, niti iz drugih izvora da je netko primijenio ovu tehniku i tehnologiju za nadomjestak kralješka, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje“, izjavio je predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka prof. dr. Dinko Štimac.

Izvor: Bug.hr