Testirali smo ViewSonic EP5520T totem

Autor: Vedran Kovačević, odjel razvoja

Proteklih nekoliko tjedana pozabavili smo se testiranjem ViewSonic-a EP5520T, interaktivnog samostojećeg kioska (ePoster-a). Uređaj se već na prvi pogled nameće kao efikasno rješenje u razne svrhe, pa krenimo redom.

 Kao što je u uvodu navedeno, kiosk ima vlastito postolje koje ne zauzima previše prostora, te je uklopivo u bilo koji poslovni ili prodajni prostor. Kompletan uređaj je vrlo elegantnog izgleda, crne boje i tankog dizajna. Ekran (touch screen) je veličine 55 inča (139 cm) te podržava Full HD rezoluciju (1080p), dok je ePoster dimenzija 820 x 1900 x 450 mm. Uređaj je težak 83 kg.

Totem- ViewSonic EP5520T

Što se tiče povezivanja i upravljanja, postoji više načina pristupa. Sa stražnje strane kioska nalazi se Ethernet (RJ45 port), preko kojeg je moguće ostvariti konekciju sa računalom koje je na istoj mreži kao i uređaj. Također, na istom mjestu postoje i 2 USB porta, u koje je moguće umetnuti USB stick-ove, te na taj način učitati podatke direktno na sam uređaj. No, to nije sve. Ispod poklopca, također sa stražnje strane kioska, nalazi se još raznih kombinacija spajanja na uređaj, kao što su RS232 port ili mini USB port. Postoje i video ulazi, konkretno 2 x HDMI i 1 x VGA ulaz, što omogućuje korištenje kioska kao dodatnog (eksternog) ekrana pri radu na računalu. Kod upravljanja spomenimo i daljinski upravljač koji dolazi u kompletu s uređajem.

 

Testirani model ima 16 GB prostora, od čega je Android sustav zauzimao otprilike 4 GB, što znači da je preostalo oko 12 GB slobodnog prostora na uređaju. U kiosk su ugrađeni zvučnici jačine 10 W, koji proizvode dovoljno jak zvuk za gotovo sve primjene ovog uređaja. Čak i ako postoji potreba za jačim ozvučenjem, uz sve navedene portove sa stražnje strane kioska, nalazi se i audio konektor na koji je moguće spojiti vanjske zvučnike.

 

Navedimo i par karakteristika vezanih u software testiranog modela. Operativni sustav je Andriod 5.0.1, krajnje jednostavan za korištenje čak i korisnicima koji nemaju iskustva rada sa ovakvim uređajem, s obzirom da se Android OS nalazi na brojnim mobilnim uređajima i tabletima. Aplikacija File Manager omogućuje pregled svih datoteka i dokumenata, kako na samom uređaju, tako i na eksternim medijima ukoliko su spojeni. Pristup internetu moguć je pomoću aplikacije Web Browser, dok se u Apps-ima nalazi popis svih instaliranih aplikacija na uređaju. Ukoliko pak korisnik nije navikao na Android ili jednostavno ne želi navedeni operativni sustav, moguće je u kiosk „ubaciti“, odnosno umetnuti mini PC sa drugim OS-om, na primjer sa Windows-ima. Na taj način je moguće i poboljšati rad na uređaju, u slučaju da ugrađeni mini PC ima bolje performanse (procesor, radna memorija) od samog kioska.

 

Primjena ovakvog uređaja je zaista raznovrsna, s obzirom na brojne mogućnosti načina korištenja. Za primjer uzmimo situaciju interaktivne kupovine proizvoda kojem je moguće mijenjati parametre u programu koji služi kao konfigurator ili na web site-u određene tvrtke. Navedeni način primjene idealno je rješenje za auto salone (izbor dodatne opreme automobila, motora, boje), trgovine IT opremom (slaganje računala po određenim komponentama), trgovine namještajem (odabir veličine namještaja, materijala, boje)… Sličan uređaj je od nedavno implementiran i u najveći lanac brze hrane u Hrvatskoj, gdje gost ispred sebe ima kompletan cjenik svih proizvoda, te dodavanjem proizvoda u tzv. košaricu obavlja kupnju. Kiosk je primjenjiv i u izlogu trgovina, gdje bi se na njemu reproducirao sadržaj koji reklamira njihove proizvoide (akcije, novi proizvodi…). U ovoj situaciji do izražaja dolazi mogućnost reprodukcije sa USB sticka ukoliko izlog nije u blizini računala ili mrežne infrastrukture, s obzirom da nije potrebno povlačiti kablove, te također mogućnost reprodukcije svih formata sadržaja – video, slika, tekst, zvuk. U trgovačkim centrima ga je jednako tako moguće iskoristiti kao prikaz (mapu) shopping centra, gdje bi kupac mogao tražiti trgovine, zoom-irati mapu, klikom na trgovinu saznati najosnovnije podatke o trgovini i slično. Ne treba zaboraviti i primjenu u obrazovnim ustanovama, pri izradi interaktivnih prezentacija u školama i na fakultetima.